Prefabrik Ev Üretimi (Detaylı Anlatım)

Prefabrik Ev Üretimi (Detaylı Anlatım)

Çoğu yazımızda da sık sık dile getirdiğimiz gibi geride bıraktığımız son 5 yıl içerisinde prefabrik ev üretimleri ve kullanımı gözle görülür bir derecede yükselişe geçmiştir. Normal beton binaların üretim fiyatlarının da bunu tetiklemesi ve son 10 yıl içerisinde beton binaların üretim fiyatlarının grafiğinde neredeyse fırlama olması, herkesin ekonomisini karşılamaması insanları prefabrik evlere yönlendiren temel sebeplerden bir tanesidir. Prefabrik evler, fiyat performans yapılardır. Yani, düşük fiyat ile yüksek kalite ve konfor sunar. Genellikle bağ-bahçe evi olarak ve yazlık yerlerde yazlık ev olarak kullanılan bu yapılar, şehir merkezlerinde de insanlar tarafından kullanılarak yaygınlaşmaya başlamıştır. Hem ısı yalıtımı konusunda, hem en az 60 yıl kullanım garantisi sunmasıyla, hem 11 şiddetinde depreme kadar dayanıklılığıyla, hem doğa ve çevre olaylarına karşı sağlamlığıyla, hemde normal beton bir binadan farksız olmasıyla prefabrik evler, konut piyasasında üst sıralarda yerini almıştır. Peki, prefabrik ev üretimi nasıl olur? Bugün ki yazımızda bunu sizlere detaylı ve resimli bir şekilde anlatacağız.

Aşama 1 – Profillerin gerekli ölçülere göre kesilmesi

Normal bir beton binanın temelini ve iskeletini tuğla-çimento ikilisi oluşturuyorken, prefabrik evlerin temelini ve iskeletini de profiller oluşturur. 80×80, 60×60 ve 40×40 olmak üzere ebatları bulunan bu profiller, gerekli ölçülerde kesildikten sonra bir araya getirilmek üzere birleştirilir ve kaynak yardımı ile tamamen birbirlerine monte edilerek temel yapı elde edilir.  Elde edilen temel yapının kapı ve pencere gibi temel özellikleri de unutulmamalıdır ki, profiller birleştirildikten sonra herhangi bir sorun ile karşılaşılmasın.

Aşama 2 – Profillerin kaynak ile birleştirilmesi

Az önce yukarıda da belirttiğimiz gibi, ölçülerine göre kesilen profiller temel yapıyı ve görüntüyü elde etmek için kaynak yardımı ile bir araya getirilerek birleştirilir. Burada bilinmesi gereken önemli bir diğer konu ise, kaynak ile birleştirilen bu profillerin kesinlikle birbirinden ayrılması veya kırılıp sökülmesi gibi bir durum yaşatmasının kesinlikle söz konusu olmadığıdır. Hatta, kaynak ile birleştirilen çelik profiller tuğla ve çimentodan kat ve kat daha sağlamdır. Üretilecek olan bir prefabrik ev, profiller olmadan kullanılabilir hale gelemez.

Aşama 3 – Betopanların birleştirilen profillere eklenmesi

Betopan, adından da anlaşılacağı gibi beton bir malzemedir ve işlevi duvar görevi görmektir. Oldukça sert bir yapıya sahiptir ve çok şiddetli bir darbeye (kasıtlı verilen zarar) maruz kalmadıkça yapısı bozulmadan uzun yıllar boyunca kalitesini kaybetmeden kullanılabilmektedir. Zorlu çevre koşullarına son derece dayanıklıdır ve oluşabilecek depremlerde de herhangi bir çatlama veya açılma söz konusu olmaz. Özet olarak, normal bir binanın dışını beton oluşturduğu gibi prefabrik evlerinde dışını beton malzeme oluşturur.

Aşama 4 – Sıcak ve soğuk olayları için yalıtım

yalıtım olayı, prefabrik ev konusunda araştırma içerisine giren bireylerin en çok sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Yapı yalıtımı, betopanların yerleştirilmesi sırasında yapılmalıdır ve iki betopan arasına konulmalıdır. Yalıtımda kullanılan malzeme ise cam yünü olarak adlandırılmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere ana maddesi yündür ve her türlü soğuğa ve sıcağa karşı en etkili malzemelerden biridir. Dışarıda mevcut olan sıcak veya soğuk kapı ve pencere açık olmadığı sürece kesinlikle içeriyi etkilemez ve yalıtımı normal bir beton binanın ki gibidir.

Aşama 5 – Alçı ile betopanların sağlamlaştırılması

cam yünü ile yalıtımı yapıldıktan sonra zaten yerleştirilmiş olan betopanlara daha da sağlam olması adına içeriden ve dışarıdan alçı ile destek verilir. Daha sonrasında ise boyama aşamasına geçilir.

Aşama 6 – İç ve dış boya işlemi

Yukarıda saymış olduğumuz maddelerin işlemleri tamamlandıktan sonra evin iç ve dış boyasına geçilir. Boya rengine ev sahibi karar verir, içi ve dışı aynı renkte olmak zorunda değildir. Birbirinden güzel renk seçenekleri bulunmaktadır ve her renk vardır. Kaliteden ödün vermemek adına en kaliteli boya kullanılır.

Aşama 7 – Parke ve pencereler yerleştirildikten sonra çatı yerleştirilmesi

 

Parke ve pencereler yerleştirilirken de kararı ev sahibi verir. Parke modelini ve pencere boyutunu müşteri kendi isteğine göre belirler. 80×80 cm, 100×100 cm, 150×150 cm olarak pencere ebatları veya daha büyük ebatlar istendiği taktirde montaja hazır hale getirilmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz aşamalar kaba taslak olarak bir prefabrik ev üretiminde kesinlikle yapılması gerekenlerdir. Bunlar yapıldıktan sonra ev artık son aşamalarına gelmiş olur ve geriye çatı eklemesi kalır. Sabit bir çatı modeli olmamakla beraber birden çok çatı modeli bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edileni verandalı model çatılardır ve yağmura karşı en etkili çatı modellerinden birisidir. Prefabrik evler, kişiye özel olarak dubleks olarak da üretilebilmektedir ve istenilen alana tır aracılığı ile rahatça nakliye edilebilmektedir.

Bu yazımızda sizlere bir prefabrik evin üretim aşamalarını özet ve kaba taslak olarak anlatmaya çalıştık. Türkiye genelinde İzmir prefabrik ev fabrikaları ve ülke sınırlarımız içerisinde bulunan diğer prefabrik ev firmaları da bu şekilde çalışmaktadır. Eğer sizlerin de prefabrik ev konusunda aklınızda soru işaretleri var ise bizlere web sitemizde yer alan numaralarımızdan, mail adresimizden ve iletişim formundan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip ederek bitirdiğimiz projelere göz atabilirsiniz.

Yetkili Prefabrik, İzmir prefabrik ev imalatı hizmeti vermektedir ve üretim fabrikası İzmir/Bornova’da bulunmaktadır.

Sağlıkla kalınız.

Facebook Sayfamıza Giderek Üretimlerimizden Haberdar Olmak İçin Tıklayabilirsiniz.

 

2 Comments

  1. Vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkurler epey isime yaradi

  2. Kaynak yoluyla yapılan prefabrik evlerde bina iki katlı olabilir mi? İki katlı olduğunda esnemeden dolayı kaynakların atması söz konusu olur mu acaba? Tani zamanla iki kar arasında bulunan demirlerini kaynakları atıp yıkılma riski olur mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Gönderiler

Aranacak Kelime